Gudstjenestegrupper

Gudstjeneste gruppe

Hvad er det?  
I begyndelsen af 2013 besluttede vi i Kettrup-Gøttrup at indføre gudstjenestegrupper. Det består i al enkelhed i, at grupper i menigheden er med til på skift at planlægge og afvikle menighedens fælles gudstjenester. 
Gudstjenesten med dens ritualer handler om, at vi mennesker må have et sted hvor vi kan samles og møde Gud, og der er ansat præster, organister, kirketjenere og kirkesangere, så vi er sikre på, at det kan foregå på en ordentlig måde. 

Det menneskelige…  
Samtidig bør en gudstjeneste også udstråle et åbent fællesskab med en menneskelig atmosfære – det er jo netop i mødet mellem Gud og vores menneskelighed troens brændpunkt findes. Det er det, gudstjenestegrupperne skal være med til at fremme. Vi skal opleve, at gudstjeneste er noget, vi gør i fællesskab, og det vigtigste er ikke den stilrene gennemførelse. Her er der rum for os almindelige … 

Hvordan foregår det?  
Gudstjenestegruppen (gerne bestående af 4) der sammen med præsten har ansvar for den kommende gudstjeneste mødes i ugen op til gudstjenesten (helst ca. en time tirsdag eftermiddag). Vi læser søndagens tekster og taler om det tema, de lægger op til. Vi taler om salmeforslag. Om der er særlige muligheder for at gøre noget, der underbygger temaet. Vi fordeler opgaver som tekstlæsere, kirkekaffe ansvarlige, evt. gudstjenestevært (=den der står ved indgangen og deler en salmebog ud til dem, der kommer i kirke), og der kan tænkes i mange flere opgaver. Der er i de fleste gudstjenestegrupper en ”tovholder”, der hjælper med at holde sammen på aftalerne, og selv om forberedelsesmødet og gudstjenesten hører sammen, kan man godt være med, selv om man måske er forhindret til den ene del. 

Målet er  
Målet er ikke at aflaste de ansatte, men at gudstjenesten bliver til i et samarbejde mellem de ansatte og nogle fra menigheden. Det skal fremme fællesskab og ansvar for gudstjenesten, give en oplevelse af, at vi alle sammen betyder noget her og få den menneskelige varme til at vokse. Vi skal hele tiden være opmærksomme på at få udvidet grupperne og få flere involveret. Vi vil gerne være en udadvendt kirke, der indbyder til fællesskab om gudstjeneste.
Du er også velkommen til at være med – kontakt præsten eller spørg én, som du har hørt er med i en gruppe – det er meget meningsfuldt!


Litteratur om gudstjenestegrupper: ”Menneskelig gudstjeneste” af Martin Modeus.